SERVEN - TENNISENS MEST AVGÖRANDE SLAG

Varje tennismatch börjar som bekant med att en spelare servar. Serven kan bli din tennis mest avgörande slag om du bestämmer dig för det.

Men vi tar det från början...

Inför serven skall spelaren stå still med fötterna bakom baslinjen, men båda fötterna får i träffögonblicket lämna marken. Fram till 1960 gällde att en av fötterna skulle ha markkontakt under hela servemomentet. Servaren kan dömas för fotfel om någon fot berör baslinjen eller banan i samband med att bollen kastas upp och serverörelsen börjar. 

Servaren har två försök att göra en korrekt serve. Misslyckas båda, till exempel om båda går utanför serverutan eller i nät, så har servaren förlorat poängen. Servaren kastar upp bollen i luften och slår till den med sin racket innan den studsar i marken. Idag används vanligen en smash över huvudet. Vi kommer till det.

Den första bollen i ett game spelas alltid i Deuce Court. D

et innebär att servaren spelar den första serven stående till höger om mittmarkeringen och slår bollen in i mottagarens högra serveruta. Nästa serve spelas i "Advantage Court” och därefter växlar man serven mellan rutorna efter varje avgjord poäng. Bollen måste studsa i serverutan innan mottagaren får slå returen. 

En serve är korrekt om den utförs enligt den här beskrivningen och landar i mottagarens serveruta utan att vidröra nätet. Om bollen vidrör nätet men ändå landar i avsedd severuta slås den om. 

Varje spelare servar ett game i taget, vilket då är ens egna servegame. Efter ett spelat game går serven över till motståndaren - eller motståndarna om du spelar dubbel.

En serve kan slås flackt och utan skruv, eller med olika typer av skruv. Det finns skruvar som slice, twist och kick. 

Förstaserven slås ofta med ett maximalt hårt oskruvat slag - en flack serve. Andraserven slås oftast lösare men med skruv för att försvåra för motståndaren att bedöma bollbana och studs. 

En sidoskruvad serve (twist eller slice) kan tvinga bort motståndaren utanför banans sidlinje och “öppna upp" hela banan för servarens nästa slag. Medans en kick-serve är en serve som slås med överskruv för att ge bollen god marginal över nätet och som sedan "dyker" in i serverutan, vilket ger en hög och besvärlig uppstuds för motståndaren.

Serven får ju även slås underifrån, det vill säga som ett grundslag eller en stoppboll.

Visste du förresten att serve tidigare hette "ge upp bollen” på svenska? Jo, det är sant!

Det finns massor av hjälpmedel för att träna upp din serve och serverörelse.

ServeMaster

Ett av de bättre träningsverktygen heter ServeMaster och det kräver varken racket eller boll. Bara en yta att träna på. Gärna utomhus eller i ett rum med bra takhöjd, så att du kan koncentrera dig på din ServeMaster-träning.

Gör du det ofta så kommer du snart få en härlig aha-upplevelse! Vi lovar.

Upplev känslan av riktigt bra serve-teknik med ServeMaster och applicera det med ditt racket


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentar kontrolleras före publicering