FATTA GREPPET DIREKT - FÖR ALLA SLAG

Nu kanske du tänker på fotboll och målvakten Gordon Stewart från serien ”Greppet Direkt” i sporttidningen Buster, men det är inte vad det här handlar om. Nä, vi pratar tennis och för att slå bra tennisslag så behöver du ett bra grepp. Men låt oss börja med att gå igenom tennisens olika slag.

Grundslag kallar man egentligen alla typer av slag som du slår efter att motståndaren har servat och bollen har studsat en gång i serverutan på din planhalva. Om du nu inte spelar rullstolstennis för då får bollen studsa två gånger innan du slår tillbaka den.

I tennis är de typiska grundslagen forehand och backhand. De kan slås raka (flat) eller toppade med överskruv (topspin) eller skurna med underskruv (slice). De olika skruvarna påverkar bollbanan samt hur bollen studsar vilket kan ge dig ett spelmässigt övertag på motståndaren.

Lobben är ett grundslag som innebär att du slår en hög lyra när motståndaren är placerad framme vid nät. Om du lyckas med lobben tvingar du motståndaren bort från nätet, men om du misslyckas får motståndaren i stället läge för en smash. Vi kommer till smashen strax.

En offensiv och överskruvad lobb är väldigt effektiv, eftersom den tar extra fart efter att den har studsat och då blir det svårare för motståndaren att hinna upp bollen.

Stoppbollen är en delikatess i spelet, men den kan vara svår att få till. Det är en boll som slås så att den hamnar kort, nära nätet på motståndarens sida och avsikten är att motståndaren inte ska hinna fram för att slå en retur. Begreppet "stopp" syftar på att bollen är så kraftigt underskruvad och studsen blir så låg så att bollen "stoppar". En perfekt slagen stoppboll studsar till och med tillbaka mot nätet. Den svenske tennisspelaren Jan-Erik Lundqvist var känd för sina supereffektiva stoppbollar.

Det här med över- och underskruv eller spin som det också kallas använder du för att påverka bollens bana genom luften och studsen mot marken - för att försvåra för motståndaren. Överskruven är ett toppat slag (top spin) som ger bollen en framåtrotation, bollbanan blir kortare än med ett oskruvat slag men bollen studsar högt och snabbt. Ett skuret slag eller en underskruv (slice) kommer att flyga längre än en oskruvad eller överskruvad boll. Men bollen studsar lågt och det blir jobbigt för motståndaren att ”hämta upp” bollen och få till ett bra returslag.

Smashen är ofta ett vinnande slag som du kan använda när motståndaren har tvingats slå en hög retur eller har misslyckats med en lobb som har blivit för kort. Smashen är ett kraftfullt och poängvinnande slag där du svingar racketen över huvudet och du träffar bollen högt uppe i luften, likt din serverörelse.

Volleyslag är alla typer av slag som du använder när du slår till bollen innan den har studsat. Från att nästan uteslutande ha varit ett slag som använts för att möta bollen i nätposition, har det numera blivit allt vanligare att möta bollen på halvdistans vid servelinjen i en kraftfull och ofta vinnande "volley-drive". Sen finns det även halvvolley, som egentligen är ett grundslag, men det utförs direkt i samband med att bollen har studsat upp.

Avslutningsvis måste vi prata lite om grepp. Det finns flera olika sätt att greppa ett tennisrack på. Du har till exempel continental-, eastern- och semi-western-grepp. Men allt börjar med ett korrekt grepp och produkten GripFixer fungerar som en placeringsguide för fingrarna. Lättförståeligt. Väldigt snillrikt. Testa och känn efter om du kan ”fatta greppet direkt”.


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentar kontrolleras före publicering