TENNISENS HISTORIA - LITE SNABBT FÖRKLARAT

Det sägs att tennisen har sitt ursprung i det franska medeltida spelet "jeu de paume” som ordagrant betyder “handflatespel” på svenska. Och att en brittisk major vid namn W.C. Wingfield tog spelet till Storbritannien i slutet av 1800-talet.

Han utvecklade spelet och kallade det lawn tennis. De första sällskapsmatcherna spelades 1873, men de liknade ingenting av det vi är vana vid idag. Bland annat var det underhandsservar som gällde. Man servade inte - utan man “serverade" bollen till motståndaren.

Fyra år senare sattes de grundläggande reglerna, som med vissa ändringar fortfarande är de regler som gäller än idag. Den första officiella tennistävlingen hölls i Wimbledon den 9 juli 1877 genom ett singelmästerskap för herrar, som vanns av Spencer Gore. 1884 följde tävlingar även för damer och den första turneringen vanns av Maud Watson. Samma år började man även att tävla i dubbel i Wimbledon.

1881 startade de amerikanska mästerskapen i tennis och därefter utvecklades sporten snabbt. 

Om du nu funderar på det italienska varumärket Cerruti 1881, som blev känt för sina tenniskläder på 80-talet genom bland annat Jimmy Connors och Mats Wilander, så har deras 1881 inget med tennis att göra. Nä, varumärket Cerruti 1881 grundades 1967 i Paris av italienaren Nino Cerruti. Årtalet 1881 hänvisar till när hans farfar grundade familjens ullfabrik i Italien.

I Sverige var det vår kung Gustaf V, som blev betuttad i sporten efter ett besök i England när han var kronprins. Som kronprins var han sedan med och bildade Kungliga Lawntennisklubben i Stockholm 1896 samt bidrog till Kungliga Tennishallens tillkomst 1943. 

Sverige har haft stora internationella tennisframgångar. Främst genom Björn Borg, Stefan Edberg och Mats Wilander som la grunden för uttrycket "Det Svenska Tennisundret". Men vi har såklart haft fler duktiga och namnkunniga spelare. Exempelvis Ove Bengtsson, Anders Järryd, Janne Gunnarsson, Mikael Pernfors, Jonas Björkman, Thomas Enqvist, Magnus Norman, Robin Söderling, Helena Anliot, Ingrid Bentzer, Cecilia Dahlman, Catarina Lindqvist, Åsa Svensson, Sofia Arvidsson för att nämna några.

 

De fyra största turneringarna i världen kallas Grand Slam-tävlingar och de är Wimbledon på gräs, Franska Öppna på grus, US Open och Australian Open som båda spelas på hardcourt.

Det finns två globala lagtävlingar i tennis. Dels Davis Cup för herrar och dels damernas Federation Cup eller Fed Cup som den numera heter.

Tennisen fanns med i de olympiska spelen redan 1896. Då vann engelsmannen John Boland som hade åkt till Aten som åskådare. Han blev anmäld till turneringen på plats av sin grekiske kompis. 1924 försvann tennisen från det olympiska programmet efter gräl om var gränsen mellan proffs och amatörer skulle gå. 64 år senare, 1988, var frågan löst och tennisen är sedan dess tillbaka i OS.

Idag är tennisen en global sport med miljoner spelare världen över. I Sverige spelar upp emot 400.000 regelbundet. Du kan ju tänka dig hur mycket träning som behövs för att etablera sig i världstoppen. Så sätt igång. Kör 100 slag på din TopspinPro innan du går och lägger dig ikväll.

Källa: Wikipedia, Svenska Tennisförbundet och Tennis Stockholm


Lämna en kommentar

Vänligen notera att alla kommentar kontrolleras före publicering